Coreblog
Coreblog

Coreblog

Authentieker zijn kun je leren

Van korst...


Korstgedrag is alle gedrag dat je hebt ontwikkeld om je kwetsbare, echte zelf te beschermen: emo-drama, slachtofferspelletjes, intellectualisten, mentaal zijn, te hard werken, agressie, spirituele of religieuze verslaving, humor, drank, drugs, te veel eten, je aanpassen... en alle gedrag waarbij je niet echt bent.


Het meeste korstgedrag was oorspronkelijk authentiek gedrag: je hebt dit ontwikkeld om jezelf te beschermen. Waarschijnlijk was dit passend bij de situatie. Maar omdat het toen zo effectief was is dit gedrag erg hardnekkig geworden. Dus handel je vanuit een onechte laag in je persoonlijkheid.


...naar kern


Vanuit je kern handelen, of authentiek zijn is eerst en vooral echtheid en eerlijkheid. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je al je impulsen volgt en iedereen ongevraagd je ongezouten mening geeft. Het betekend wel dat je heel goed verbonden bent met jezelf en dus eerlijk tegenover jezelf kunt zijn. En vandaar uit verbinding maakt met de anderen. Vanuit deze verbinding met jezelf én met de ander kun je kiezen wat je echt wil doen.


Vanuit je kern handelen vraagt moed. Eerst en vooral moed om de patronen te doorbreken waar je zo aan gehecht bent. Daarnaast zal authenticiteit je niet in dank afgenomen worden door degenen die angst hebben voor de eigen kern.


Echt kerngedrag is voelbaar en merkbaar. Het voelt als zeer krachtig en tegelijkertijd open en kwetsbaar aan. Dat kan confronterend en beangstigend voor anderen zijn, maar het kan ook een opluchting zijn en voor echt contact en diepgang zorgen.

0 Reacties

Voeg reactie toe

Bekijk gegevens
Uitverkocht