Coreblog
Coreblog

Coreblog

10 misverstanden over Hypnotherapie

1. Er is geen bewijs voor hypnotherapie.


Er is een overweldigende hoeveelheid bewijs voor de effectiviteit van hypnotherapie. Onder andere deze internationale wetenschappelijke organisaties hebben hypnotherapie aangeraden: the American Medical Association, American Psychological Association, British Medical Association, and British Psychological Society. Veel studies bewijzen dat hypnotherapie vaak effectiever is dan psychoanalyse en gedragstherapie, zonder dat ik hiermee aan de waarde van deze andere therapievormen wil afdoen.


2. Hypnose is bewusteloosheid.


Hypnose (en dus ook hypnotherapie) is een staat van veranderd bewustzijn, niet onbewustzijn. Je blijft volledig wakker, bewust en alert. Het is vergelijkbaar met meditatie: je bent meer intern gefocust en vatbaarder voor suggestie, maar je blijft heel de tijd bewust.


3. Je verliest controle.


Je blijft volledig onder controle tijdens de hele behandeling. Je volgt de stem van de therapeut en je wordt zachtjes begeleidt naar een toestand van diepe, heerlijke rust. Je blijft je bewust van de omgeving en je kunt op elk moment stoppen. De meeste mensen genieten van het gevoel van hypnose.


4. Traumatische ervaringen worden tegen je wil weer opgeroepen.


Niets gebeurt tegen je wil tijdens hypnotherapie.

Traumatische herinneringen komen niet plots op je af. Als je er voor kiest om met ervaringen uit het verleden te werken dan wordt dat in een geleidelijk en gecontroleerd proces gedaan. Je kiest er altijd zelf voor hoeveel je wil delen.


5. Sommige mensen kunnen niet gehypnotiseerd worden.


Hypnose is een natuurlijke staat waar iedereen meerdere keren per dag in verkeert. Op z’n minst tijdens het in slaap vallen en vlak na het ontwaken. Maar ook bijvoorbeeld tijdens dagdromen, gamen of een film kijken. Het is wel waar dat als je niet wil gehypnotiseerd worden, het meestal niet lukt.


6. Je gaat je duistere geheimen verklappen.


Het is perfect mogelijk om te liegen als je gehypnotiseerd wordt. Ik raad dat natuurlijk niet aan tijdens een hypnotherapie behandeling. Je zult tijdens hypnose op een verbazingwekkende manier inzicht kunnen krijgen in jezelf. Wat je hiervan verteld of niet kun je op elk moment zelf bepalen.


7. Je herinnert je niets van je hypnosesessie.


Je zult waarschijnlijk dagdromen of soms afgeleid zijn tijdens de hypnotherapie, zoals tijdens het gewone dag bewustzijn. Dus sommige delen zul je beter herinneren dan andere delen. Maar je zult waarschijnlijk het overgrote deel van wat er gebeurt herinneren. Hierdoor kun je het vervolgens ook beter verwerken en er nog meer voordeel van hebben.


8. Alleen zwakke persoonlijkheden kunnen hypnose ondergaan.


Integendeel: mensen met een sterk concentratievermogen en veel creativiteit zijn het meest succesvol in het ondergaan van hypnotherapie. Elke keer dat je dagdroomt, je erg concentreert of je verbeelding gebruikt ga je in een hypnotische trance.


9. Hypnotherapie is een mystieke praktijk.


Je kunt hypnotherapie gebruiken om je spiritualiteit te verdiepen. Maar in de praktijk wordt hypnotherapie gebruikt voor praktische zaken: pijn verminderen (bij operaties bijvoorbeeld), afvallen, stoppen met roken, verwerken van hardnekkige emoties, verminderen van faalangst, ...


10. Hypnotherapie is alleen maar een kortetermijnoplossing.


Omdat hypnotherapie de wortel van de problemen aanpakt, kan het de oorzaak zijn van fundamentele veranderingen in gedrag. Het is veel meer dan een diepe ontspanning of stemmingsverbetering. De effecten blijven doorwerken tot lang na de behandeling.


Meer weten?

0 Reacties

Voeg reactie toe

Bekijk gegevens
Uitverkocht