Coreblog
Coreblog

Coreblog

Ontsluit het creatieve potentieel van uw team

Spanning en tegenstellingen verdragen geeft ruimte aan creativiteit


Ieder mens en iedere groep heeft te maken met polariteit: de aanwezigheid van twee tegengestelde verschijnselen. Als groepsleider kun je hier goed gebruik van maken. Mensen hebben behoefte aan vrijheid, en tegelijkertijd aan structuur. Voetballers moeten het vertrouwen krijgen van hun trainer én moeten zich aan zijn of haar aanwijzingen houden.


Ondernemers nemen beslissingen op basis van zowel ratio als emotie. Het bestaan van twee uitersten levert spanning op. Door deze spanning niet tegen te gaan, maar juist te verdragen, kun je als leider groepsprocessen positief beïnvloeden. Nodig je groepsleden en coachees uit om niet te kiezen tussen beide uitersten of polen, maar om te verdragen dat ze er allebei zijn. Laat de mensen in je groep echt met elkaar overleggen.


Als er binnen de groep spanningen zijn, omdat groepsleden erg van elkaar verschillen of omdat meningsverschillen hoog oplopen, kun je benoemen dat het belangrijk is om tijdelijk de spanning te verdragen. En vooral om niet direct naar oplossingen of conclusies te springen. Het veelgehoorde “Ja, maar…” is een verboden interruptie; alles wat gezegd wordt dient als relevant te worden beschouwd, als iets om mee verder te werken.


Het resultaat? Verrassende inzichten en ideeën, en een grote dosis creatieve energie.

0 Reacties

Voeg reactie toe

Bekijk gegevens
Uitverkocht